Welke soorten penalties zijn er binnen de Formule 1?

Straffen

Ook zo benieuwd welke verschillende straffen er  zijn bij een Formule 1 wedstrijd? En wil je weten waarom een specifieke straf wordt gehanteerd? 

Welke straffen zijn er bij Formule 1?

In het Formule 1 reglement van 2018 zijn de volgende straffen opgenomen die kunnen worden uitgedeeld aan een coureur:

  • Gridstraf
  • Tijdstraf
  • Drive-through straf
  • Zwarte vlag

Gridstraf

Een gridstraf wordt uitgedeeld aan een coureur wanneer hij te vaak een wissel heeft gemaakt aan zijn motor(delen) of versnellingsbak. In een opsomming hieronder is te zien hoe vaak een coureur onderdelen mag wisselen:

Wat betreft de versnellingsbak; deze moet 6 races op rij gebruikt worden. Als er eerder van versnellingsbak wordt gewisseld krijgt de coureur een gridstraf. Met gridstraf wordt bedoeld dat een coureur terug wordt gezet in zijn startplek tijdens de de start van een race. Meestal krijgt een coureur 5 strafplekken maar het kan ook oplopen tot 15 plekken. In het reglement van 2018 betekend een gridstraf van 15 plekken dat je automatisch als laatste moet starten.

RedBull auto gridstraf

Tijdstraf

Bij een inhaalactie waarbij een coureur een andere coureur in gevaar brengt kan er een tijdstraf worden uitgedeeld door de jury van de Formule 1. Afhankelijk van het aantal gereden rondes kan een coureur de pit in worden gestuurd om zijn tijdstraf uit te zitten, of de tijdstraf wordt aan het eind van de race toegepast. De tijdstraffen verschillen tussen de 5 en 15 seconden, afhankelijk van hoe ernstig het vergrijp is. Hieronder een recent voorbeeld tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton vorig jaar in Azerbeidzjan waarbij Vettel een tijdstraf kreeg van 10 seconden: 

 

Drive-through straf

Deze straf kan ook worden uitgereikt door de jury als een coureur een fout heeft begaan in bijvoorbeeld het inhalen. Tijdens een drive-through straf moet een coureur één keer door de pitstraat heen. Doordat je in de pitstraat veel minder hard mag rijden dan op het circuit zal dit nadelig zijn voor de coureur. Tijdens een drive-through straf mag er uiteraard niets aan de auto worden gedaan zoals een bandenwissel bijvoorbeeld.

Zwarte vlag

Een coureur kan een zwarte vlag krijgen wanneer hij een fout heeft gemaakt die echt niet door de beugel kan. Dit wordt bepaald door de jury. Als er een zwarte vlag getoond wordt moet de desbetreffende coureur bij racecontrol komen en daardoor direct de pit in. Vaak resulteert dit in een diskwalificatie van de coureur. 

De meest recente zwarte vlag die wij ons kunnen herinneren was in 2007 bij de Grand Prix van Canada voor Massa en Fisichella omdat ze de pitstraat verlieten terwijl de rode lichten aan waren.

Zwarte vlag

Deel dit verhaal:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *